Zo worden datadragers zoals harde schijven met vertrouwelijk informatie onherstelbaar vernietigd

by admin
Vertrouwelijke informatie op harde schijf verwijderen

Veel dienstverleners werken dagelijks met vertrouwelijke informatie. Deze informatie kan zowel van de bedrijven zelf, als van klanten zijn waarmee zij samenwerken. Nu kan deze informatie opgeslagen worden op een lokale harde schijf. Maar er komt mogelijk een tijd dat deze harde schijven vervangen dienen te worden. En dan is het een goed idee om deze onherstelbaar te vernietigen. Maar zelf deze harde schijven vernietigen is mogelijk niet zo slim. Zo weet je immers nooit zeker of de informatie onherstelbaar is. En daarom maak je liever gebruik van een expert. 

Onherstelbaar vernietigen van harde schijven

Hoewel we tot nu toe enkel harde schijven hebben benoemd, zijn er natuurlijk nog meer zaken waar vertrouwelijke informatie op kan staan. Want ook bij USB sticks, tapes en andere datadragers wil je liever niet dat deze in de verkeerde handen komen. Je wilt er dan ook zeker van zijn dat ze vernietigd worden, en dat niemand meer de mogelijkheid heeft om op wat voor manier dan ook de datadragers weer actief te maken.

Vernietiging door een expert

Wanneer je zeker van je zaak wilt zijn, laat je dit dan ook door een expert uitvoeren. Zij beschikken immers over de expertise om de datadragers onbruikbaar te maken. Datalekken komen vaak voor, en de boetes zijn torenhoog. Natuurlijk wil je klanten en jezelf geen schade aanrichten, doordat data in de verkeerde handen terechtkomt. 


Een voorbeeld van zo’n expert is CTC IT Solutions. Zij bieden een service aan die voldoet aan de gestelde normeringen. Dit zijn zeer strenge normeringen ISO/IEC 21964 en DIN 66399. Je wilt dus zeker voor een bedrijf kiezen die minimaal aan deze normeringen voldoet, maar ook een bedrijf welke al jaren actief is. Verder kun je bij dit soort bedrijven verschillende soorten datadragers laten vernietigen. Denk bijvoorbeeld ook aan smartphones die je onherstelbaar kunt laten maken

 

Dit soort diensten zijn erg belangrijk, en dat zal alleen nog maar toenemen. Datalekken komen veel voor, en mensen worden steeds meer bewust van de risico’s van vertrouwelijke gegevens die worden opgeslagen. Je wilt natuurlijk niet dat kwaadwilligen bepaalde gegeven in handen krijgen. De schade kan dan ook enorm zijn, en dat is ook uit te drukken in de boetes die kunnen worden gegeven. Denk aan de AVG-wet, welke een aantal jaar geleden is ingegaan. Bij overtreding hiervan – al dan niet onbewust -, kunnen de boetes zelfs zo hoog oplopen dat het moeilijk wordt om er als bedrijf bovenop te komen.